Nafaka Davası, boşanma davası süresince veya boşanma davası sonuçlandıktan sonra maddi sıkıntı yaşayacak veya yaşayan tarafın talep ettiğinde bağlanan ve karşı taraftan düzenli alacağı para ve miktarı için açtığı davadır. 3 farlı nafaka türü vardır. Talep edilen nafaka türüne göre şartların sağlanması durumunda, nafaka davası sonucunda, dava açan tarafın nafaka alınması mümkün olur.

Nafaka davası türleri

Nafaka türleri tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası olmak üzre 3’e ayrılır.

Tedbir nafakası, boşanma süreci içinde  ekonomik sıkıntı çeken tarafın ve genellikle de kadının haklı nedenlere dayanarak karşı taraftan talep ettiği nafaka türüdür.
Yoksulluk nafakası, evlilik boyunca belli bir gelire sahip olan tarafın ve genellikle de kadının, boşandıktan sonra yoksulluğa düşmemesi için haklı nedenlere dayanılarak karşı taraftan bağlanan nafaka türüdür. Bu nafakanın karşı taraftan alınabilmesi için nafaka talep eden tarafın kusurlu taraf olmaması gerekir.
İştirak nafakası ise boşanmanın gerçekleşmesinden sonra, varsa çocuğun velayetini alan tarafın, çocuğun bakımı için karşı taraftan talep edeceği maddi iştirak miktarıdır. İştirak nafakası için çocuğun velayetinin alınması yeterlidir.

Nafaka davası, Nafaka artırma, nafaka indirme, nafaka iptali

Nafaka artırma davaları, alınan nafakanın zaman içinde, günün hayat şartlarına göre ekonomik açıdan yetersiz kalması durumunda, haklı sebeplere dayanılarak açılabilmektedir. Türk Medeni Kanunu’nunda; “Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.” düzenlemesi mevcuttur.
Nafaka indirme davaları, nafaka verenin hayat koşullarında zaman içinde oluşan maddi imkansızlıklara dayanılarak açılabilir.
Nafaka iptali davaları, nafaka alan tarafın nafakayı alabilmek için gösterdiği şart ve nedenlere, nafakayı veren tarafından bir aykırılık tespit edildiğinde açılabilmektedir. Örneğin nafaka alanın gelirlerinin artması, evlenmesi veya evlilik dışı yaşaması nafaka iptali davası için sebep teşkil eder.

Nafakanın ödenmemesi durumunda icra takibi ile karşı karşıya kalınabilir. Ödemenin yapılmaması ısrarında ise nafaka borçlusu hapis cezası ile karşılaşa bilir.

İkra Hukuk Bürosu olarak tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, nafaka artırma, nafaka indirme, nafaka iptali davalarınız titizlikle takip edilir ve kısa zamanda çözüme kavuşturulur.

Boşanma Avukatı | Boşanma Avukatlığı

Kartal Boşanma Avukatı, Tuzla Boşanma Avukatı, Beşiktaş Boşanma Avukatı, Maltepe Boşanma Avukatı, Pendik Boşanma Avukatı, Boşanma Avukatı, Ümraniye Boşanma Avukatı, Şişli Boşanma Avukatı, Güngören Boşanma Avukatı, Kadıköy Boşanma Avukatı, Beykoz Boşanma Avukatı, Beylikdüzü Boşanma Avukatı, Beyoğlu Boşanma Avukatı, Üsküdar Boşanma Avukatı, Küçükçekmece Boşanma Avukatı, Bakırköy Boşanma Avukatı, Başakşehir Boşanma Avukatı, Bayrampaşa Boşanma Avukatı, Zeytinburnu Boşanma Avukatı, Boşanma Avukatı, Esenler Boşanma Avukatı, Esenyurt Boşanma Avukatı, Boşanma Avukatı, Avcılar Boşanma Avukatı, Çatalca Boşanma Avukatı, Sarıyer Boşanma Avukatı, Şile Boşanma Avukatı, Silivri Boşanma Avukatı, Bağcılar Boşanma Avukatı, Bahçelievler Boşanma Avukatı, Sultanbeyli Boşanma Avukatı, Sultangazi Boşanma Avukatı, Sancaktepe Boşanma Avukatı, Adalar Boşanma Avukatı, Arnavutköy Boşanma Avukatı, Ataşehir Boşanma Avukatı, Eyüpsultan Boşanma Avukatı, Fatih Boşanma Avukatı, Kağıthane Boşanma Avukatı.

Whatsapp Ara Tıkla Ara